Nu het coronavirus in Europa om zich heen grijpt, vragen we ons af hoe de situatie in China is. Business as usual? Of toch nog niet? Collega’s uit de branche die veel zaken met China doen, geven een update.


NU ANDERE ISSUES
Twee weken geleden spraken we Roy Kaak, inkoper van decoratieve tuinartikelen bij Esschert Design in Enschede ook al. Het bedrijf heeft een kantoor in Guangzhou in China. Roy praat ons nu bij over de huidige situatie.

“Het dagelijks leven in China komt weer op gang. Inmiddels zijn al onze medewerkers, behalve de kwaliteitsinspecteurs, weer aan het werk op ons kantoor in Guangzhou in China. De inspecteurs nog niet, omdat zij altijd reizen en daardoor een grotere risicogroep vormen. Sommige fabrikanten werken nog niet op volledige sterkte door het gebrek aan medewerkers. Een andere reden kan zijn, dat ze bepaalde voorzieningen, die de regering hen opgelegd heeft, nog niet op orde hebben.”

Grens over
“Momenteel mag niemand China in. Voor ons is dat geen probleem, omdat we er een eigen kantoor hebben. Collecties kunnen we dus sowieso aankopen. Ook geven de samples die bij ons Chinese kantoor binnenkomen, een aardige indruk van de producten. Documentatie en foto’s sturen de Chinese medewerkers door naar ons hoofdkantoor in Enschede. Bij twijfel komen de samples ook naar Nederland. Het duurt wel iets langer dan anders, voordat we deze ontvangen.”

Containers
“De afgelopen weken hebben we de veertig containers uit China ontvangen die onderweg waren. De komende twee weken verwachten we de resterende containers. Vooralsnog zien we dat de leveranciers in China de draad weer oppikken en verwachten we dat het wel goed gaat komen met de najaarscollectie. Uiteraard verandert de situatie, niet alleen in China, maar in de gehele wereld per dag. Dus 100 procent zeker zijn we niet, maar we hebben er wel alle vertrouwen in. Wel voorzien we eventueel problemen met tussentijdse bestellingen en orders, omdat het containervervoer en de verschepingen nog niet volledig operationeel zijn. Zo is er bijvoorbeeld een gebrek aan containers, omdat er heel veel goederen vervoerd moeten worden. De toelevering van producten loopt daardoor nu al enkele weken vertraging op. Kortom, er is sprake van logistiek herstel, maar het gaat heel langzaam.”

Andere issues
“De inkoopkant is geen groot probleem meer, maar juist de verkoop wordt misschien een issue. Ik vrees dat we nu meer gaan merken op afzetgebied binnen Europa. Zo zullen de transporten binnen Europa een probleem gaan vormen op korte termijn. Hiermee bedoel ik, dat bestelde producten niet meer bezorgd kunnen worden. Dit komt door de diverse maatregelen die we al gezien hebben in Italië, dus dat regio’s volledig afgesloten worden. Het is een onzekere periode. Niet alleen voor onze branche, maar voor iedereen.”

 

VEEL CHAOS EN ONZEKERHEID
Ook Yvonne van Opdorp houdt ons steeds op de hoogte van wat er in China speelt. Ze is productdesigner en interior stylist bij So U. Voor de fabrieken in Azië ontwerpt ze interieurproducten. Vaak is ze in China te vinden.

“De fabrieken in China, waar ik mee werk, draaien bijna weer op volle sterkte. De meeste medewerkers zijn ook weer terug en aan het werk. China probeert de draad weer op te pakken, het coronavirus is daar onder controle.
Het probleem is nu dat niemand China in mag: je moet eerst twee weken in quarantaine. Ik zou er maandag heen gaan, maar mijn reis gaat voorlopig niet door. De maatregelen zijn per provincie anders, maar ik zou de plaatsen niet kunnen bezoeken, waar ik heen wilde.”

Online
“De beurzen in China en India zijn niet afgelast op dit moment, alleen wil de overheid in China dat buitenlanders eerst dus twee weken in quarantaine gaan om zeker te weten dat ze niet ziek zijn. India laat helemaal geen Europeanen binnen, kortom de beurzen in China en India zijn moeilijk te bezoeken. Normaal presenteren mijn klanten hun producten hier. Maar omdat veel buitenlandse bezoekers niet kunnen komen, werken wij hard aan een goede online presentatie van de artikelen, zodat de inkopen toch door kunnen gaan. Er heerst veel chaos en onzekerheid op dit moment.”