Het innen van miljarden aan uitgestelde belastingschuld zorgt voor een faillissementsgolf in het vierde kwartaal. Dit meldt Faillissementsdossier op basis van een rapport van PwC en de Universiteit Leiden.

De tientallen miljarden aan overheidssteun en het uitstel van belastingplicht hebben een groot aantal bedrijven voor een faillissement behoed. Toch menen de deskundigen van PwC en Universiteit Leiden dat eind van dit jaar de impact van de coronacrisis zichtbaar wordt. De tweede Bijzonder Beheer Barometer die zij wereldkundig maakten, laat zien dat het innen van de uitgestelde belastingschuld veel bedrijven in het vierde kwartaal van 2021 de das om zal doen.

Belastinguitstel
Uit de onlangs gepubliceerde uitgave van de Barometer valt te lezen dat veel bedrijven het moeilijk krijgen. In het derde kwartaal van 2021 zal het hoogtepunt worden bereikt. Met het resultaat dat het kwartaal daarna een piek in het aantal faillissementen zichtbaar wordt. De branches die het hardst getroffen zullen worden, zijn volgens de Barometer de horeca, groot- en detailhandel en de cultuur- en recreatie sector. Het verleende belastinguitstel bedroeg eind vorig jaar al 13,2 miljard euro. Dit bedrag is sindsdien alleen maar verder gestegen.