‘De retail lijdt in de grootste steden zwaar onder de pandemie,’ laat INretail in een persbericht weten. De brancheorganisatie analyseerde de omzetten en bezoekersaantallen die winkelketens van de dertien grotere steden leverden.

In Amsterdam en ook Groningen was het aantal bezoekers van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober nog maar 53 procent van dezelfde week vorig jaar. In Den Haag halveerde het aantal bezoekers en Rotterdam en Utrecht noteerden 45 procent en 44 procent minder bezoekers dan in dezelfde week in 2019. Almere en Haarlem doen het relatief dan nog het best met 73 procent en 71 procent van de bezoekersaantallen van vorig jaar.

Grote steden
Een analyse van bezoekersaantallen aan dertien grotere steden maakt duidelijk dat de steden gemiddeld 35 procent minder bezoekers trokken. De gemiddelde omzet bleef bij de retailers in de dertien grote binnensteden steken op 75 procent van de omzet van vorig jaar in diezelfde week. De hoofdstad kwam niet verder dan 44 procent. In Utrecht werd 36 procent minder omzet genoteerd, in Groningen 34 procent en in Rotterdam en Den Haag 32 procent. Met 19 procent minder omzet komt Almere er het best vanaf. Andere steden noteerden tussen de 10 procent en 26 procent minder omzet vorige week, in vergelijking met 2019.

Uitbreiding openingstijden
De volgende steden werden in de analyse meegenomen: Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Vanwege de deze week aangescherpte coronamaatregelen roept INretail op voor te bereiden op de mondkapjesplicht. Ook stimuleert de brancheorganisatie het langer openstellen van winkels binnen de nu geldende regels om bezoekers zoveel mogelijk te spreiden. Veiligheid blijft topprioriteit, ook voor de retail.