“Als je nu aan de Chinezen vraagt hoe gaat het in China met betrekking tot corona, zeggen ze unaniem: ‘Life is back to normal!’ Ze kunnen vrij door het hele land reizen en hoeven geen mondkapjes in het openbaar vervoer te dragen. Deze zijn alleen verplicht bij openbare evenementen. Kortom, China heeft het onder controle….” Dit zegt Yvonne van Opdorp van Interior Trendtz die steeds voor ons verslag doet over de situatie in China. Dagelijks heeft zij contact met de fabrieken daar.

“In China zijn ze steeds optimistischer gestemd en de fabrieken krijgen weer orders binnen. Wel lopen de bestellingen nog achter ten opzichte van vorig jaar. Maar ze zien een stijgende lijn. Wie naar China wil en geen woonadres in het land heeft, moet bij aankomst twee weken in quarantaine. Op eigen kosten verblijf je in die periode in een door de overheid uitgekozen hotel. Hier wordt stevig gecontroleerd. Je mag niet van je kamer af en ze komen elke dag met ontsmettingsmiddel sprayen, vaak zo veel dat het van de muren afdruipt. Ook mag je geen eten van buitenaf laten komen. Het eten wordt ook door het hotel verzorgd.  Als je een woonadres hebt in China moet je een week in quarantaine en een week in thuisquarantaine. Je wordt onder begeleiding naar huis gebracht en moet dan een week binnen blijven. Controle vindt plaats via jouw mobiele telefoon. Niet echt prettig dus.”

Vaccin
“Volgens de Chinezen die ik spreek, mogen wij pas weer naar China reizen als er een vaccin is. Dat zou dus beteken, dat je je verplicht zal moeten laten vaccineren, terwijl ik best nog mijn twijfels heb over de bijwerkingen op lange termijn.    Voorlopig gaan we nog door met het online kopen en ontwikkelen, wel merk ik dat we er steeds handiger in worden. Er komen mooie producten tot stand en de klanten kopen gemakkelijker online.
Kortom, terug naar de oude situatie gaat zo maar niet. Toch zal een gedeelte van de nieuwe manier van inkopen mainstream worden. Het milieu zal hierdoor minder belast worden, wat positief is. Maar de kosten van het vliegen zullen stijgen. Dat is een ding wat zeker is.”