Van de 488 faillissementen in het eerste kwartaal van 2022 was bijna 44 procent bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 gebruikmaakte van coronasteun. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nadere analyses.

Bij de helft van de faillissementen hebben de betrokken bedrijven zowel in de tweede helft van 2021 als daarvoor geen gebruik gemaakt van de drie grote coronasteunmaatregelen.

Het aantal faillissementen is laag en liep gedurende het eerste kwartaal van 2022 wat op. Deels kwam dit door het aantal zittingsdagen van de rechtbank, maar ook als hiervoor wordt gecorrigeerd, waren er in maart meer faillissementen dan in januari en februari.

Faillissementen worden uitgesproken over juridische onderdelen, die elk apart meetellen in de cijfers. Daardoor waren er meer faillissementen dan failliete bedrijven in het eerste kwartaal. Bij 390 bedrijven gingen een of meer juridische onderdelen failliet. Van deze bedrijven ging 61 procent in deze periode volledig failliet en 39 procent deels.

De stijging in het aantal faillissementen in de afgelopen maanden hangt ook samen met het aantal juridische onderdelen per bedrijf die failliet werden verklaard. Sinds november 2021 zijn er meer faillissementen bij bedrijven waar meerdere juridische onderdelen failliet werden verklaard dan een jaar eerder.