“In China is het leven bijna weer als vanouds. In een paar provincies zijn nog wat kleine restricties zoals in Shijiazhuang, Hebei en Beijing, maar in het overgrote deel van China draaien de restaurants en winkels weer zoals voorheen. In de kleine steden dragen inwoners bijna geen maskers meer, alleen in grote steden is het verplicht als je met het openbaar vervoer reist.”

Trektocht
“Met het Chinees Nieuwjaar – 12 februari – voor de deur adviseert de Chinese regering om zo min mogelijk te reizen. De jaarwisseling wordt gezien als de grootste trektocht ter wereld. Veel Chinezen keren terug naar hun hometown om samen met familie Nieuwjaar te vieren.”

Te weinig containers
“Ondanks dat het leven weer op volle toeren draait, is het voor de fabrieken moeilijk. Producenten verkopen wel producten, maar er zijn geen beurzen, tenminste geen beurzen waar de buitenlandse koper is. Daarnaast is er op dit moment nog een ander groot probleem: de extreem hoge containerprijzen. Dit komt door de schaarste aan containers. Sommige buitenlandse bedrijven wachten daarom met het verschepen van de goederen vanuit China. Hogere prijzen voor de producten zullen het gevolg zijn.”

Vaccinatie
“De fabrikanten die interieurproducten produceren, merken dat de handel weer wel wat aantrekt. Maar mijn klanten hebben nog steeds minder de omzet dan vorig jaar. Als ik vraag wanneer ze denken dat we weer naar China mogen reizen, zeggen ze unaniem dat dit pas kan als we gevaccineerd zijn.”

 

Foto: Yvonne van Opdorp