In december 2020 zijn er 40 bedrijven minder failliet verklaard dan in november, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met het decembercijfer is ook het cijfer voor het hele jaar bekend. In 2020 zijn 2.703 bedrijven failliet verklaard. Dat is het laagste aantal in twintig jaar. Goed nieuws dus, toch verwacht INretail een tsunami aan faillissementen. 

Het aantal faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot juli 2020 redelijk vlak. Sindsdien is de trend dalend en in december 2020 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na januari 1991, meldt het CBS.

Coronacrisis
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16 procent minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. Het aantal faillissementen bereikte in 2013 een piek van 8.376. Daarna is het aantal faillissementen vijf jaar achter elkaar afgenomen. In 2019 nam het aantal faillissementen weliswaar weer iets toe, maar het niveau bleef laag. In 2020 is het aantal faillissementen weer afgenomen, tot het laagste niveau van deze eeuw. Dat in coronatijd minder bedrijven failliet werden verklaard, is niet los te zien van de noodsteun van de overheid.

Sterkste daling
In de meeste bedrijfstakken daalde het aantal faillissementen. Absoluut gezien was de daling van het aantal faillissementen in de handel het sterkst. Daar nam het aantal af van 730 in 2019 naar 581 in 2020, een daling van 149. In de groothandel, detailhandel en autohandel daalde het aantal faillissementen met respectievelijk 69, 41 en 39. Verder daalde het aantal faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) met 107. Relatief gezien behoorde de gezondheids- en welzijnszorg tot de bedrijfstakken met de grootste daling.
De horeca had echter te maken met de sterkste stijging, 39 faillissementen. In de logiesverstrekking (o.a. hotels) steeg het aantal faillissementen met 25 en bij de eet- en drinkgelegenheden (o.a. restaurants en cafés) met 14. Vooral in het tweede kwartaal van 2020 zijn relatief veel faillissementen uitgesproken in de horeca.
Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 581. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

Bloedbad aan faillissementen
Hoewel het aantal faillissementen afgenomen is, is INretail sceptisch. De branchevereniging van retailers in de non-foodbranche is extreem verontrust over de snel verslechterende situatie waarmee de tienduizenden gesloten winkels kampen door de lockdown. “Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad”, aldus de brancheorganisatie. “De voorraadvergoedingsregeling moet beter passend gemaakt worden en bestellingen afhalen bij de winkel moet groen licht krijgen.”

Banen op de tocht
Volgens INretail weet ruim zestig procent nu al dat hun onderneming in 2021 moet afslanken. Tienduizenden banen staan op de tocht en de paniek is enorm. “Tachtig procent van de deelnemers in onze branches is enorm bezorgd,” aldus een verontruste algemeen directeur Jan Meerman. “Er dreigt een groot maatschappelijk probleem waarvan ook toekomstige generaties de lasten van moeten dragen.” De branchevereniging roept het kabinet op om met een realistische vergoeding over de brug te komen.

Steeds nijpender
Iedere dag wordt de situatie voor ondernemers nijpender. Ze zoeken wanhopig naar perspectief en kloppen massaal bij INretail aan. Leveranciers willen voorjaarsgoederen leveren, maar alle winkels in ons land puilen nog uit met onverkochte winterspullen. En door alle gemiste omzet kunnen nieuwe voorraden niet betaald worden. Zo kan het nieuwe seizoen niet van start bij lockdown versoepelingen en stort het bedrijfsmodel in elkaar. De situatie infecteert de hele bedrijfskolom waarin honderdduizenden mensen werken.

Winkel in de wijk failliet
INretail wil ook dat het afhalen van bestellingen groen licht krijgt. “Net als de horeca en bouwmarkten moeten ook winkels van hun entree een afhaalloket kunnen maken. Dat kan veilig. Bezorgen en afhalen zijn de enige opties tijdens deze lockdown. Maak dat dan mogelijk. Vanaf afgelopen maandag staat net als in de rest van Europa ook Duitsland afhalen in de winkel toe. Neem dat voorbeeld over en creëer zo een Europese aanpak. Nu gaat de winkel in de wijk, failliet terwijl dat te voorkomen is.”