Het Nederlands Interieur Instituut houdt op donderdag 31 mei hun trenddag met Lidewij Edelkoort. Het NII kiest altijd bijzondere plekken voor de trendforecasts, dit keer is het het Kröller Müller Museum in Otterlo. Edelkoort licht al een tipje van de sluier op: kleur gaat een belangrijk element worden.

In de uitnodiging van het NII schrijft Li Edelkoort: “Twintig jaar lang zijn we getuige geweest van indrukwekkend autonoom ontwerp, gevoed door de ontwikkeling van innovatieve materialen, het testen van alternatieve volumes en het gebruik maken van opnieuw uitgevonden rituelen. Maar nu gaat de focus in het huis van de toekomst liggen op kleur.

 
De groeiende zin voor kleur is alleen nog maar aan het begin van haar ontwikkeling en zal sterk toenemen in de komende jaren, een ontwikkeling waarbij kleur de mens gaat leren om gelukkig te zijn. De aangeboren angst voor kleurgebruik geeft stapsgewijs toe aan de vreugde van het manipuleren van kleur. Een simpele methode om alle materie te transformeren en ruimtes en producten leven in te blazen, die anders in de vergetelheid zouden raken.

Een spatje geel kan een kamer doen ontwaken, de schaduw van grijs een ruimte vormgeven en een dot roze zal mensen doen glimlachen. Bij de renaissance van kleur horen nieuwe gedragscodes, een nieuwe cultuur die een voorkeur voor lokale keuzes en ongebruikelijke maar verfijnde kleurcombinaties prefereert waarbij de groen-tonen blauw en geel bevatten, de terracotta range roze en leisteen bevat en de neutralen de kleuren van bot en menselijke huid zijn. Een cultuur van gekke combinaties die de oude en bekende receptuur compleet nieuw en verleidelijk doet lijken.

Kleur zal een veeleisend karakter krijgen en nieuwe regels en gebruiken opleggen waardoor objecten veranderen in levendige wezens. Kleur zal als het ware de manier veranderen waarop we door een ruimte bewegen, verschillende kamers vormgeven en een expressionistisch bestaan leven.

Kleur geeft dus de toon aan.”

AANMELDEN