Uit de Woondecoratie Trendmonitor 2021 blijkt dat de kaars steeds populairder wordt. En dan specifiek de gedraaide kaars, ook wel swirl, draai- of twister kaars genoemd. Qua kleuren zijn zwarte en goudkleurige kaarsen het meest in trek.

In de trendmonitor lezen we dat het online zoekvolume naar kaarsen in de Google zoekmachine het afgelopen paar jaar sterk toegenomen is in Nederland. Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2018 nog 114 duizend zoekopdrachten, in het jaar 2020 werd er maandelijks gemiddeld 328 duizend keer gezocht naar kaarsen.

Soorten kaarsen
Het meest gezochte soort kaars is de geurkaars. De afgelopen vier jaar werd er gemiddeld ruim 23.000 keer per maand gezocht naar een geurkaars. Op de tweede plaats staat de dinerkaars. De top-5 wordt gecompleteerd door de stompkaars, drijfkaars en citronella-kaars. Op de zesde plaats staat de gedraaide kaars. De populariteit van de gedraaide kaars is spectaculair omhoog geschoten. Ook andere termen voor dit soort kaars, zoals swirl-, draai- en twisterkaars kennen en enorm sterke groei van het zoekvolume. Met name sinds eind 2020 zien we tevens een boven gemiddelde groei van de belangstelling in dinerkaarsen, stompkaarsen en geurkaarsen.

Zwart en goud
Naar welke kleuren kaarsen wordt er het meest gezocht? De meest gezochte kleuren in relatie tot kaarsen zijn zwart en goud. De afgelopen vier jaar werd er gemiddeld ruim 4.000 keer per maand gezocht naar zwarte kaarsen. Ruim een kwart van het zoekvolume met kleuraanduiding heeft betrekking op zwart. Op de tweede plaats staat goud met een aandeel van 23,2 procent in het zoekvolume. De top-5 wordt gecompleteerd door groen, wit en roze. Welke kleuren winnen terrein? De kleuren zwart, goud en roze groeiden de afgelopen paar jaar structureel boven gemiddeld qua populariteit. Sinds het najaar van 2020 geldt dit ook voor de kleur wit. De kleuren paars, okergeel en geel kennen over vrijwel de gehele periode een beneden gemiddelde groei.

Bron: Woondecoratie Trendmonitor 2021

Foto: Kaarsen van Mo Man Tai  op ShowUP.