De Woondecoratie Trendmonitor 2021 van marktdata.nl is weer gepubliceerd. Hierin kunnen we lezen, dat de markt  voorwoonaccessoires mooie cijfers laat zien. Inmiddels wordt er in Nederland meer dan 6,6 miljoen keer per maand online gezocht naar woonaccessoires en het volume groeit nog steeds. Het meest wordt er naar vloerkleden gezocht. De sterkste procentuele groei is te vinden bij kaarsen, kerstartikelen en vazen.

De analyses van Google data zijn uitgevoerd op het zoekverkeer naar woondecoratie gerelateerde zoekopdrachten in de periode oktober 2017 tot en met september 2021. Eerst is er een database samengesteld van alle zoekopdrachten die aan woondecoratie gerelateerd zijn. Hiervoor zijn alle data verzameld van gerelateerde zoektermen op het gebied van woondecoratie, zoals alle soorten vloerkleden, bijzettafels, manden, potten, kerstspullen, kaarsen, etc. Al deze databestanden zijn met elkaar ontdubbeld en hieruit is een database voortgekomen met statistieken over meer dan 211 miljoen zoekopdrachten en bijna 34.000 verschillende zoektermen. Uit de database van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan woondecoratie blijkt dat in de afgelopen vier jaar er maandelijks meer dan 4,5 miljoen zoekopdrachten in Nederland zijn uitgevoerd naar woondecoratie. En het zoekvolume is de afgelopen paar jaar fors gestegen. Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2018 nog ‘slechts’ 2,6 miljoen zoekopdrachten, in het jaar 2020 werd er maandelijks gemiddeld 6,6 miljoen keer gezocht naar woondecoratie. Onderstaande figuur toont de jaarlijkse mutatie van het zoekvolume.

Het zoekvolume steeg in het vierde kwartaal van 2018 met 18 procent, waarna de groei van het zoekvolume toenam met 39 procent in het jaar 2019 tot 79 procent in het jaar 2020. In de eerste drie kwartalen van 2021 nam het zoekvolume toe met 14 procent. Dat lijkt bescheiden, maar na het topjaar 2020 als gevolg van de corona pandemie was het de vraag of de verhoogde aandacht van de consument voor woonaccessoires zou aanhouden of weer terug zou vallen.

Bij de zeer algemene zoekopdrachten komen de zoektermen interieur, wanddecoratie, muurdecoratie, woonaccessoires en woondecoratie veel voor. Maar naar welke specifieke productgroepen wordt er het meest gezocht? De productgroepen met het meeste zoekvolume zijn vloerkleden, tafels, potten, spiegels, schilderijen en kerstartikelen. Zo werd er in de afgelopen vier jaar gemiddeld 555.000 keer per maand naar vloerkleden gezocht en bijna 400.000 keer per maand naar een (bijzet-)tafeltje.

Het aantal zoekopdrachten op het gebied van woonaccessoires is sinds de coronacrisis sterk toegenomen. Bij aanvang van de pandemie groeide met name het zoekvolume van potten, vazen en schilderijen. De productgroep waarvan het zoekvolume beduidend sterker groeide dan dat van de gehele woondecoratiebranche is de productgroep vazen. De meeste andere vermelde productgroepen lopen qua ontwikkeling van het zoekvolume redelijk parallel aan de ontwikkeling van de gehele woondecoratiebranche. De categorie fotolijsten kent wel een structureel beneden gemiddelde groei van het zoekvolume. In het lopende jaar 2021 kennen de productgroepen kaarsen, kerstartikelen en vazen een beduidend sterkere groei van het zoekvolume dan de andere productgroepen. Zo laat de productgroep kaarsen over het afgelopen jaar een verdubbeling van het zoekvolume zien.

Naast de algemene ontwikkelingen op het gebied van woonaccessoires duikt de Woondecoratie Trendmonitor 2021 tevens het diepe in bij de belangrijkste productgroepen, zoals vloerkleden, tafels, potterie, spiegels, kerstartikelen, kaarsen, kussens en kunstbloemen. Binnen deze productgroepen zijn veel aspecten in kaart gebracht qua omvang en ontwikkelingen op het gebied van onder meer stijlen, materiaalsoorten, kleuren, vormen, prijsgevoeligheid en de belangrijkste merken en winkelformules. Benieuwd welke merken en winkelformules in de ranglijst staan van meest gezochte en dus overwogen merken en winkels? En hoe ziet de top-10 er ieder jaar uit per productgroep? Je leest het in de Woondecoratie Trendmonitor 2021.

Meer informatie over de Woondecoratie Trendmonitor 2021 vindt u op www.marktdata.nl. 

Foto: NA Design