De detailhandel heeft in juni 9,8 procent meer omgezet dan in juni 2019, meldt het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS). Dit is de grootste groei sinds 2005. Het verkoopvolume lag 7,2 procent hoger. Daarnaast is online veel meer verkocht.

De omzet van de non-foodwinkels groeide in juni met 8,5 procent. Het volume was 6,7 procent hoger dan een jaar eerder. Net als in de voorgaande maanden hebben de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in juni tot uiteenlopende ontwikkelingen geleid in de non-foodsector.

Woninginrichting
In de non-foodsector hebben diverse branches flink meer omgezet in het tweede kwartaal van 2020. De omzetten in de branche waar meubels en woninginrichting (+8,8 procent) verkocht worden, is een van de sterke stijgers ten opzichte van een jaar eerder. En deze branche realiseerde de hoogste omzetgroei sinds 2005. In dit segment vallen ook de winkels die woonaccessoires verkopen. Daarnaast groeide de omzet van de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren voor de vijfde maand op rij met dubbele cijfers. Aan de andere kant lijden kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren al maanden forse omzetverliezen. De omzetdaling in juni was wel een stuk kleiner dan in de drie voorgaande maanden. De coronacrisis heeft in de non-foodsector grote invloed gehad op de omzet. In het tweede kwartaal van 2020 zette deze sector 1,6 procent minder om dan in dezelfde periode in 2019.

Aantal faillissementen stabiel
Het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel bedroeg in het tweede kwartaal van 2020 96, in het eerste kwartaal gingen 97 bedrijven failliet. In het tweede kwartaal vorig jaar kwam het aantal faillissementen in de detailhandel uit op 98. Deze cijfers zijn voorlopig en bijgewerkt tot en met 31 juli 2020.