Binnenkort is het weer Kerstmis. Normaalgesproken bezoeken veel consumenten de winkelstraten. Verwacht wordt dat het ook dit jaar weer druk wordt. Zelfs nu de overheid adviseert alleen naar de winkels te komen en er massaal online geshopt wordt, zullen veel mensen de weg naar de fysieke winkels weten te vinden.

Vanwege de coronamaatregelen is de capaciteit van een winkel al 40% kleiner dan voorheen. “Nederlanders zijn inmiddels gewend aan de anderhalvemetersamenleving,” zegt Huib Lubbers, directeur van retailadviesbureau RMC. “We hebben geen aanleiding om te denken dat er in de komende weken gevaarlijke situaties ontstaan in de winkelstraat”, zegt hij. Ook als de maatregelen nu door het kabinet worden versoepeld, blijft de drukte achter op wat het normaal zou zijn, voorspelt Lubbers op basis van de gegevens. Klik hier voor het BNR Nieuwsradio verslag waarin Huib Lubbers vertelt over de druktevoorspelling rond de feestdagen.

De drukte rond de Kerstdagen zal naar verwachting met ongeveer 18 indexpunten dalen ten opzichte van de week van Black Friday. De drukte zal in diezelfde week nog -51% lager zijn dan dezelfde week van 2019. Wel kan het erg verschillen per gebied en per dag. Zo zijn winkelcentra waar de dagelijkse boodschappen worden gedaan standaard drukker dan de meeste recreatieve winkelcentra.