“Laatst sprak ik met een ondernemer over haar bedrijf. Het lukte haar niet om de omzet te halen die ze voor ogen had. Niet iedereen blijkt een geboren ondernemer te zijn,” zegt Tom Sebastian van GROW Support. Hij helpt ondernemers om hun bedrijf te laten groeien.  

“Ik herinner nog goed dat ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel. Wat ik als beginner niet wist, was wat voor uitdagingen er op mijn pad zouden komen. En dat was misschien maar goed ook. Bij ondernemen hoort commercieel inzicht, kansen spotten, risico’s durven te nemen en in het diepe durven te springen. Ik heb het altijd interessant gevonden om daarover te praten met andere ondernemers. Vaak vraag ik hen dan ook naar het geheim voor hun succes. Het wordt dan wel eens puur op hun aanleg voor het ondernemerschap gegooid. Om eerlijk te zijn, vind ik dat wat kort door de bocht. Als jij aanleg voor ondernemen hebt, gaat het runnen van een bedrijf je misschien iets gemakkelijker af. Maar het betekent niet dat, als je dat niet hebt, je ook nooit een succesvolle ondernemer wordt. Aanleg of niet: je bent nooit uitgeleerd en je hebt soms een spiegel of advies nodig van iemand die al tien stappen verder is. Ik wist in het begin een fractie van wat ik nu weet, maar heb wel altijd geïnvesteerd in mijn ontwikkeling.”

Skills uitbesteden
“Als ondernemer heb je skills nodig voor het runnen van je zaak. Dit laatste wordt soms over het hoofd gezien. Wees je bewust van wat je écht kunt en ontwikkel je in de skills die je minder beheerst. Of geef het uit handen aan iemand die het wel kan. Ik ben er door de jaren heen achter gekomen, waar ik goed in ben en waar ik minder goed in ben. Ik weet wat mijn tijd waard is en waar ik tijd op kan besparen. Op basis daarvan heb ik een team om mij heen samengesteld. Iedereen kan zijn of haar dromen waarmaken. Als je maar de juiste kennis en hulp verzamelt!”