Het zal niemand verbazen, maar Groningen blijkt de meest gezonde stad om te wonen. Daarna volgt Nijmegen en op nummer 3 prijkt Maastricht. Arcadis, de advies- en ingenieursorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving, bracht twintig gemeenten in kaart op het gebied van gezondheid. Uit dit onderzoek bleek ook dat je beter niet kunt wonen in Tilburg, Rotterdam en Zaanstad, deze steden sluiten de lijst af met een gedeelde 19e plek.
Opvallend is de afwezigheid van de grote steden in de top-10 van de lijst. Utrecht scoort met een twaalfde plaats nog het best. De grote steden scoren vooral laag in de domeinen ‘Gezond Milieu’, ‘Gezonde Buitenruimte’ en ‘Gezonde Gemeenschap’.

Gezondheid
‘Wereldwijd gezien scoren onze steden goed als het gaat om gezondheid’, zegt John Boon van Arcadis. ‘De levensverwachting van de Nederlanders is relatief hoog en het aantal jaren dat wij in goede gezondheid leven ook. Onze Gezonde Stad Index stond al op stapel voor de coronapandemie. Juist deze pandemie benadrukt het belang van de gezonde stad!’ De onderzochte gemeenten zijn groot en gevarieerd. Door de verwachte groei is het een flinke opgave om deze fysiek zo in te richten dat ze een bijdrage leveren aan de gezondheid van de bewoners. Voor steden die krimpen is het de uitdaging om voorzieningen die bijdragen aan de gezondheid te behouden.

Uitdaging
Extra moeilijk is het voor de wijken waar veel mensen met een lager inkomen en lagere opleiding wonen. De opgave is hier om de fysieke omgeving samen met de bewoners gezonder te maken. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat goed beleid er toe doet!’

Het volledige onderzoek lees je hier.