“De wereld staat op zijn kop, vol onbegrip reageren wij ten aanzien van Rusland, mijn klanten tonen begrip, niet meer dan dat. Zelfs mijn steun en toeverlaat in China reageert op een manier die op mij overkomt als anti-Westers.

Als ik vraag wat ze vinden van de situatie tussen Rusland en Oekraïne, reageren ze unaniem dat het een zaak is tussen deze twee landen. Ze zeggen dat ze niet willen dat de Oekraïners dit wordt aangedaan, maar dat ze Rusland begrijpen. Waar bemoeit Amerika zich mee, ze varen met hun schepen rondom Taiwan en dat is niet van hen.

Face-to-face zou ik de Westerse kant van het verhaal kunnen belichten. Toch vind ik het altijd boeiend om te horen hoe anders zij hiernaar kijken, maar via mail of WeChat (Chinese WhatsApp) is dit riskant, alles wat je schrijft wordt gecheckt.

Ik ben gewend negatief commentaar te horen van mijn omgeving ten aanzien van de Chinezen. Vaak gaat dat over hun gedrag, dat ze lomp en onaardig zijn. Maar nu gaat het veel verder. Ik kan het nooit nalaten, ze te verdedigen, want ik heb op werkgebied echt alleen maar positieve ervaringen met hen. Het klinkt misschien overdreven, maar het is echt zo. Ze zijn naar mij toe loyaal, punctueel, leergierig en respectvol. Grappig is ook dat de Chinese jeugd respectvol omgaat met oudere collega’s. De jongeren willen leren van hun ervaring en dat is iets wat ik in Nederland niet altijd zie.

Ondertussen ga ik gewoon door met mijn werk. We maken ondanks dat ik niet in China kan zijn, mooie dingen. Ik kan niet wachten ernaar toe te gaan, vooral om nieuwe materialen te zoeken, zou ik er graag heen gaan. Opvallend is wel, dat hoewel ik er al zo lang niet ben geweest, het contact goed en optimaal blijft.”