“Jouw leven is een afspiegeling van waar jij zelf in gelooft. Als jij geen actie durft te ondernemen, verandert er niets. Dat klinkt natuurlijker gemakkelijker dan het is, maar negatieve overtuigingen kunnen belemmeren hoe jij jezelf ziet en ervoor zorgen dat jij ook met je zaak onbewust een stap terug in plaats van vooruit doet. Wil jij jouw onderneming ontwikkelen? Begin bij jezelf!”

Belemmeringen
“Een grote valkuil is om jezelf niet waardig te zien voor jouw succes. Twijfel, angst en onzekerheid spelen op en houden je tegen in de keuzes die je maakt voor jezelf. Ben jij je er bewust van hoe jij jezelf ziet en hoe deze denkpatronen jou tegen kunnen houden? Al die negatieve gedachtes zorgen ervoor dat je niet jezelf durft te zijn of 100% in je product of dienst durft te geloven. Doe jij het niet, doet je omgeving het dan wel? Durf jezelf in de ogen te kijken en te veranderen wat jou tegenhoudt.”

Zelfbeeld
“De sleutel om je zelfbeeld te veranderen is een combinatie van hoe jij jezelf ziet en loslaten van datgene wat jouw zelfbeeld niet dient. Stel jezelf eens de vraag welke situatie uit het verleden deze belemmering veroorzaakt heeft, waardoor jij jezelf nu zo negatief, onwaardig of verlegen bekijkt. Het komt altijd ergens vandaan. Vroeger was ik behoorlijk onzeker over mijn kwaliteiten als mens. Mijn onzekerheid kwam, doordat dat ik als kleine jongen geïnteresseerd was in mode, make-up, haar en ballet. Tel daarbij op dat ik daardoor weleens gekleineerd werd en het gevoel kreeg dom of oppervlakkig te zijn. Ik hield niet van studeren, nieuws kijken of de krant lezen. Ik dacht dat ze mij daardoor oppervlakkig vonden en ging dat zelf ook geloven. Ik gaf mijzelf een houding om die onzekerheid te maskeren door flamboyant gekleed te gaan en extra hard te werken, zodat ik het tegendeel kon bewijzen. Pas toen ik mij realiseerde waar het vandaan kwam en dat het mij niets bracht dan alleen een rot gevoel, kon ik het eindelijk loslaten. Wat het ook is, door je bewust te worden van hoe je jezelf ziet, kun je jezelf veranderen. Pas dan kun je belemmeringen loslaten en jezelf zijn. Je zelfbeeld veranderen begint bij eerlijk durven te zijn over hoe jij jezelf ziet. Het kan confronterend zijn, maar juist door jezelf te confronteren kun je verder groeien en de volgende stap zetten.”

Ruimte
“Loslaten is niet altijd makkelijk, maar levert je wel de ruimte op om jezelf te zijn. Het geeft een opgeruimd gevoel en je krijgt de ruimte om de dingen te doen waar jij energie van krijgt. Ik focus mij op loslaten van datgene wat mij niet dient. Ik reflecteer regelmatig wat ik aan het doen ben. Heb ik nog plezier in wat ik doe? Past het nog bij mij? Krijg ik energie van die persoon? Zo niet? Let it go! Luister naar jezelf, ontdek welke gedachtes jou tegenhouden en … laat los. Het zijn twee simpele woorden die zoveel impact op jezelf én je omgeving hebben. De manier waarop jij jezelf ziet, projecteer je onbewust op andere mensen en neem je mee in de keuzes die je maakt voor jezelf. Zorg dat je er bewust van bent en geef jezelf de tijd en aandacht jezelf eens met andere ogen te bekijken. En realiseer jouw dromen!”

Over Tom Sebastian
Tom Sebastian is al meer dan dertig jaar actief in de lifestyle branche in binnen- en buitenland. Hij werkte voor veel magazines en televisieprogramma’s. Tegenwoordig runt hij het bedrijf GROW Support. Hiermee helpt hij ondernemers om hun bedrijf te laten groeien en zelfverzekerder te werken.