Dat de designwereld van Amsterdam bloeiend, divers, breed en creatief is, toont het nieuwe event ‘GLUE Amsterdam connected by design’. De initiatiefnemers van deze driedaagse designroute: Janine de Jong, Guus van Maarschalk-Erweerd en David Heldt brengen meer dan tachtig Amsterdamse ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, hubs, makerspaces en musea samen. Van 18 tot en met 20 september 2020 openen de deelnemers op allerlei bijzondere locaties in de stad de deuren voor collega’s en designliefhebbers. 

‘GLUE tekent het begin van een nieuwe tijd waarin corona onze manier van leven, werken en zakendoen bepaalt en is een antwoord op drukke, beurzen, waar bezoekers in drommen tegelijk in de rij staan om een presentatie te zien. Tijdens GLUE kan elke bezoeker lopend, met het openbaar vervoer of op de fiets, slingerend over de uitgespreide creatieve lappendeken, overal ‘coronaproof’ binnenlopen, lezingen, workshops, exposities, en boekpresentaties bezoeken, en zich laten verrassen door al die verborgen creatieve parels die in de stad zijn opgediept.

Bijzondere locaties
Een van die bijzondere locaties is galerie De Binnenkant. In het sfeervolle authentieke pand in hartje centrum presenteert Max Bruinsma, bekend als onder andere design- en kunstcriticus, redacteur, schrijver en docent, de tentoonstelling Humble Design. Hij laat objecten van Atelier NL, Boris Tellegen, Femke Dekkers, Geke Lensink, OS∆OOS, Paper Factor en Rive Roshan zien. Alle ontwerpen refereren aan de titel van de expositie en kenmerken zich door een ogenschijnlijke eenvoud, minimalistische vormen en de wens om nieuwe benaderingen te vinden voor het (her-) gebruik van materialen en hulpbronnen in onze oververzadigde wereld.

Voormalige tramremise
Ook Denim City, gevestigd in de voormalig tramremise De Hallen, richt de blik samen met de studenten van de Denim Academy op duurzaam design en op een ‘betere blauwere wereld’ waarin we minder moeten consumeren en van minder producten meer en langer moeten houden. De tentoonstelling ‘Overgrown’ laat vanuit diverse invalshoeken het maakproces en de ecologische footprint van denim zien: van het ruwe materiaal tot manieren om het verbruik van water, chemicaliën en afval te verminderen. Bezoekers krijgen zowel een aantal creatieve designinstallaties te zien als presentaties waarin onder andere Dry Indigo, ozon of lasertechnologie is toegepast.

Duurzaam interieur
Ook wordt tijdens Glue het nieuwe label HOT Home of Treasures geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Dit is het eigen merk van Campo Interieur & Advies. Waarin gestreefd wordt naar een duurzaam interieur. Campo werkt hiervoor samen met ontwerpsters Irene van Ophoven, Heidi Long (Feltmen) en kunstenares Pascalle Hanegraaf.

Internationale merken
Industrieel ontwerper Robert Bronwasser biedt een driedaags kijkje in zijn keuken in het levendige en diverse creatieve Amsterdam-Noord. Bezoekers kunnen live zien hoe Bronwasser werkt en wat de resultaten zijn van zijn samenwerkingen met diverse internationale merken. Naast producten, presenteert de ontwerper tijdens GLUE zijn nieuwe boek Enjoy Everyday Design. Hij geeft creatieven die aan zijn publicatie hebben meegewerkt het podium en zal zelf een workshop geven over zijn visie op ontwerpen.

The Designer and The City in Stedelijk Museum Amsterdam
David Heldt en Amanda Pinatih, curator Vormgeving van het Stedelijk Museum, organiseren het debat getiteld ‘The Designer and The City’ waarmee GLUE op 17 september feestelijk wordt geopend. Onder leiding van host Andrew Makkinga gaan geselecteerde ontwerpers met elkaar in gesprek over het belang van creatieven voor Amsterdam, hun bijdragen aan de stad hoe deze stad condities kan scheppen om de creatieven te behouden.

Industrieel en productontwerpers
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het de provincie Noord-Holland – met Amsterdam als koploper – de grootste concentratie industrieel en productontwerpers kent in Nederland (34%). Maar vele van deze creatieven blijven vaak verborgen in de stad. GLUE maakt deze creatieve pareltjes zichtbaar en weeft deze samen met alle deelnemers aan elkaar.

Passe Partout / GLUE Map
De GLUE Map/Passe Partout is te koop via de website voor €7,50 (€9,50 tijdens GLUE).
GLUE amsterdam connected by design: vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september 2020.

Meer info: www.glue.amsterdam