De Nederlandse scale-up Orderchamp, het snelgroeiende digitale inkoopplatform voor merken en retailers, heeft twee jaar na oprichting €16.5 miljoen groeikapitaal opgehaald voor verdere expansie in Europa. De Series-A investeringsronde wordt geleid door Prime Ventures dat eerder investeerde in onder andere TakeAway.com (Thuisbezorgd) en Mendix (overgenomen door Siemens). Bestaande investeerders henQ en een aantal business angels participeren mee in de ronde.

Retailers kunnen via het online platform producten voor hun eigen (web)winkel inkopen bij meer dan 1.800 verschillende Europese merken. Merken krijgen op hun beurt via het platform toegang tot 30.000 retailers uit heel Europa. Met haar gunstige inkoopvoorwaarden, zoals lage bestelminimums, een 60 dagen betaaltermijn en gratis verzending heeft Orderchamp duizenden zelfstandige retailers geholpen in crisistijd.

Daarnaast krijgen merken, door de afwezigheid van inkoopbeurzen, de mogelijkheid om nieuwe zakelijke relaties te creëren en profiteren ze van een gegarandeerde uitbetaling bij elke bestelling. Orderchamp bedient klanten uit heel Europa, waaronder de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Binnen twee à vier maanden zal er een fysiek kantoor geopend worden in Duitsland.

“Het merendeel van de investering zal worden gebruikt voor het vergroten van het internationale merkaanbod, het verbeteren van de digitale inkoopervaring en het door ontwikkelen van onze krachtige technologie, onder andere machine-learning en integraties met commerce-systemen,” stelt mede-oprichter en CEO Joost Brugmans: “Onze retailers bezoeken ons platform meermaals per week om op zoek te gaan naar unieke artikelen voor hun winkel of webshop. Daarom willen wij niet wekelijks, maar dagelijks tientallen nieuwe merken toevoegen die snel en eenvoudig ingekocht kunnen worden door winkeliers. Op basis van inkoop- en verkoopdata van tienduizenden retailers kunnen we vooraf beter aanbevelen of een product gaat verkopen in de betreffende winkel. Zo kunnen onze winkels zich blijven onderscheiden van de massa en versterken we lokale retail.”

“Prime Ventures is een Europese leider in de venture capital-wereld met veel ervaring. Door hun voorgaande investeringen zijn ze experts in marketplaces (TakeAway, Tripaneer), e-commerce (Greetz) en fintech (iwoca) – en precies dit raakvlak heeft ons overtuigd van deze samenwerking. Net als wij denken zij groot: doorgroeien naar een wereldwijde leider in onze categorie,” aldus Brugmans.

Volgens Thijs Emondts van Prime Ventures heeft Orderchamp een grote rol in de verdere digitalisering van het retail inkoopproces. “Traditionele wholesale is erg gefragmenteerd en weinig innovatief. Door middel van haar superieure technologie zoals bijvoorbeeld datagedreven aanbevelingen, een uniek assortiment en een slimme marktstrategie, biedt Orderchamp zowel retailers als merken een unieke klantervaring. Wij zijn erg onder de indruk van Orderchamp’s team, haar explosieve groei en hoge klantretentie. We zien dat Orderchamp een concreet probleem oplost voor beide klantgroepen. Ik kijk uit naar onze samenwerking terwijl ze hun positie in Europa verder versterken en de digitale revolutie in inkoop leiden.”

Over Orderchamp
Op het digitale inkoopplatform Orderchamp worden zelfstandige retailers en merken met elkaar verbonden om wereldwijd relevant te blijven voor lokale consumenten. De Amsterdamse scale-up biedt op haar platform een uniek en kwalitatief hoogstaand assortiment van meer dan 200.000 producten van meer dan 1.800 verschillende Europese merken, waaronder Home & Living, Koken & Tafelen, Baby & Kids, Stationery, Sieraden & Accessoires, Eten & Drinken en Beauty & Health.

Orderchamp werkt uitsluitend samen met merken die aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen – veel merken delen daarom de waarden en kenmerken zoals handgemaakt, natuurlijk, duurzaam of ethisch verantwoord. Hierdoor kunnen retailers zich onderscheiden van de massa met hun eigen unieke productassortiment. Op basis van algoritmes worden op maat gemaakte aanbevelingen gedaan aan retailers met de juiste merken en producten. Op deze manier versterkt het platform zowel lokale retailers als online retailers en helpt het hen hun productportfolio uit te breiden. Het assortiment wordt continu uitgebreid en omvat momenteel merken als Marie-Stella-Maris, Naïf, Return to Sender, Wijck en Kersten.

Orderchamp is in 2019 opgericht door Joost Brugmans (CEO), Max Verduyn (CFO / COO) en Menno Wolvers (Head of Engineering), Ruud Stelder (investeerder) en Dennis Cuijpers (investeerder). Naast Nederland is het platform ook actief in België, Duitsland, Frankrijk, en Luxemburg en bedient het verschillende klanten uit heel Europa. Tot de investeerders van het bedrijf behoren henQ, Prime Ventures, Stefan van den Berg (voormalig CEO AfterPay), Thomas Plantenga (CEO Vinted / Kleiderkreisel) en Zhong Xu (CEO Deliverect). Orderchamp haalde sinds de oprichting ruim €20 miljoen op.

Over Prime Ventures:
Prime Ventures is een venturecapitalinvesteerder die zich focust op snelgroeiende Europese growth-stage tech bedrijven. Met €750 miljoen in gecommitteerd kapitaal heeft het bedrijf over de afgelopen 20 jaar in meer dan 50 bedrijven geïnvesteerd, zoals bijvoorbeeld GlobalCollect, TakeAway.com, Mendix, iwoca, Meero en Terrapay. Prime Ventures heeft momenteel een kantoor in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk.

Over henQ:
henQ is een early-stage, op Europa gerichte B2B-software durfinvesteerder. Tot de meest opvallende investeringen behoren bedrijven als Mendix, SEOshop, SendCloud, Mews, Zivver, Orderchamp en Stravito. henQ investeert momenteel vanuit het vierde fonds, dat een omvang heeft van €80 miljoen. Het totale beheerd vermogen bedraagt ongeveer € 200 miljoen.