Tijdens de coronacrisis kon er weinig ondernomen worden: de meeste Nederlanders zaten thuis. Dit resulteerde er in dat de huishoudens de afgelopen twee maanden een enorm bedrag opzij gezet hebben. Dit concludeert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In de maanden april en mei nam het spaargeld van de Nederlandse huishoudens met maar liefst 13,2 miljard euro toe.

Het spaarbedrag is enorm en nog nooit van deze omvang geweest sinds DNB de cijfers vanaf 1998 verzamelt. Amanda Bulthuis, financieel adviseur bij de vergelijkingssite Geld.nl: “Gemiddeld stijgen de Nederlandse spaartegoeden met 3,5 miljard euro in april en mei samen. Dit jaar gingen we hier in april met een stijging van 3,8 miljard euro al dik overheen. En in mei kwam er nog eens 9,4 miljard bij.”

Vakanties gingen niet door
Buitenhuis kan het goed verklaren dat Nederlanders meer spaarden tijdens de coronacrisis. “Restaurants waren dicht, consumenten reisden minder naar hun werk en veel vakanties en dagjes weg gingen niet door. Dat bespaarde geld vond blijkbaar de weg naar de spaarrekening. Daarnaast zorgt economische onzekerheid er juist voor dat mensen hun geld liever oppotten dan uitgeven. Ook dit verklaart de grote toename van het spaargeld van de huishoudens.”
Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf al aan dat Nederlanders in april ruim 17 procent minder uitgaven dan vorig jaar.
Nu maar hopen dat een deel van dat bespaarde geld aan het interieur uitgegeven gaat worden.