In november komt de serviescollectie van modeontwerpster Ann Demeulemeester op de markt. Op Maison & Objet in Parijs is de collectie dit weekend al gelanceerd.

Ann Demeulemeester is weer terug en ze richt zich volledig op accessoires voor in huis. In 2013 stopte de modeontwerpster met haar eigen fashionlabel. Het kledingmerk bestaat nog wel, maar het is niet meer in haar bezit.

Demeulemeester volgde de afgelopen jaren opleidingen en ging aan de slag met het ontwerpen van accessoires. De designs worden verkocht onder de naam Ann Demeulemeester-Serax.

De twee serviescollecties hebben de namen Dé en Ra meegekregen. Dé is het handgeschilderde porseleinen servies. De naam komt van dégradé (kleurverloop). Bij de serviescollectie Ra zijn onder alle borden en schalen korte sokkels geplaatst.

Serax is het Belgische bedrijf dat het designservies en de lampen produceert en verkoopt. Vincent Melchior, salesmanager Serax Nederland: “Dit zijn de eerste collecties die Demeulemeester onder haar nieuwe label gaat voeren. Op M&O lanceren we deze collecties. De servies- én bestekcollectie is in november beschikbaar. De lampencollectie verwachten we volgend jaar te kunnen uitleveren. De Bijenkorf gaat de serviescollectie aan het einde van het jaar verkopen in Nederland.”

Aan de serviescollecties van Demeulemeester zijn maar liefst 50 ambachtslieden in China anderhalf jaar lang dagelijks bezig geweest om deze te beschilderen. Ze heeft deze mensen hiervoor persoonlijk opgeleid.

Demeulemeester maakt deel uit van de Zes van Antwerpen. Deze zes Belgische modeontwerpers studeerden in de jaren 80 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.