Hoogleraar Zef Hemel wijst erop dat de afgelopen decennia veel publieke functies uit de binnensteden zijn verdwenen. Het gaat bijvoorbeeld om postkantoren, rechtbanken, musea en stadhuizen. “Functies waarvoor je vroeger naar de binnenstad ging. Winkelen bleef over.” Het is volgens Hemel belangrijk om weer andere functies dan retail naar de binnenstad te brengen.

De mix van functies is volgens de deskundigen belangrijk en daar horen dus ook woningen bij. “Ik denk dat dat een grote vlucht gaat nemen”, zegt Hemel. Lubbers van Bureau RMC vult daarbij aan: “Meer wonen. Veel meer wonen. De commerciële ruimten die vrijkomen, zullen voor een groot deel worden ingenomen door woningen.” Gertjan Slob van Locatus: “Woongebieden zullen oprukken richting het centrum van de stad. Het echte centrum zal er nog steeds zijn, maar het zal gemengder zijn dan het nu is.”

Het winkelgebied in de binnensteden zal in 2030 veel compacter zijn dan nu. In RetailTrends lezen we dat er vooral meer woningen zullen zijn. Directeur Huib Lubbers van Bureau RMC: “In de afgelopen tien à vijftien jaar is door de opkomst van e-commerce de behoefte aan fysieke winkels afgenomen. De komende jaren zal dat nog verder afnemen, met misschien wel twintig tot dertig procent.”

Zo’n beetje alles wat winkels in de binnenstad aanbieden, kan ook online worden gekocht, zegt Lubbers. Maar ook bijvoorbeeld aan de rand van de stad. Winkelen zou volgens Lubbers dan ook niet de primaire functie van de binnenstad moeten zijn. “Van funshoppen naar fun hebben. Ik geloof heel erg in vertier op een andere manier.”