“Afgelopen week was ik een paar dagen aan de kust. Ik rende met mijn hond vanaf de duintoppen naar het water. Ze vlóóg de heuvel af. En ik? Ik moest mijn best doen om niet voorover te vallen. De eerste meter heuvel af ging nog prima, maar daarna kreeg ik steeds meer vaart en kwam ik struikelend het strand op. En zo gaat het ook met negatieve gedachten. Ze zijn moeilijk te stoppen en dat is jammer.

Je gedachten bepalen vaak jouw gevoel. Want denk je een minuut lang dat je bedrijf omvalt en je wordt overspoeld met gevoelens van angst. Als je daarna een minuut lang denkt dat jouw bedrijf blijft groeien, voel je je direct weer beter.
Het is wel bijzonder lastig om gevoelens rechtstreeks te veranderen. Maar via je gedachten lukt het wél. Als je die ombuigt van negatief naar positief, bewegen je gevoelens mee. Je hoeft alleen maar af te stemmen op een andere golflengte. Als je positief denkt, is er geen ruimte voor het negatieve. Hoe je dit doet? Onderstaande tips bieden je misschien hulp:

Herkennen
Gedachten poppen zó automatisch op, dat ze soms niet eens meer opvallen. Voor je het weet, nemen ze een loopje met je. Logisch, want negatief denken is onze standaardinstelling. Het brein is ervoor gemaakt. Ooit moest het kunnen reageren op wilde dieren, overstromingen en honger. Ook in het moderne leven willen we op het ergste voorbereid zijn. En dat doen we met het bedenken van doemscenario’s, waar we vervolgens onder gebukt gaan. Dus: voel je je vaker down dan gelukkig?  Onderzoek je gedachten, en herken de negatieve.

Observeren
In deze stap doe je… bijna niets. En dat is moeilijk! Want het liefst plakken we etiketten op onze gedachten. ‘Goed en slecht’, ‘verboden en toegestaan’, ‘gewenst en ongewenst’.
De truc? Vergelijk je gedachten met de auto’s die door de wijk rijden. Ze komen eraan, ze komen langs en ze gaan voorbij.
‘Ach, een auto’, denk je dan.
‘Ach, een gedachte’, denk je nu.

Omvormen
Bij de derde stap richt je je op betere dingen.  Op het goede in plaats van het slechte. Op wat je hebt, niet op wat er ontbreekt. Op het positieve, niet op het negatieve. Om negatieve gedachten om te buigen tot positieve, kun je een aantal dingen waar jij je positiever door voelt. Bel een vriendin of familielid, die je altijd in een vrolijke stemming brengt. Je kunt even een wandeling maken of muziek luisteren waar je vrolijk van wordt.  

Kortom, sta je afgesteld op ‘Radio Pessimistio’? Niks aan de hand: je hoeft alleen maar even aan de knop te draaien voor een andere zender. Dat station met die leuke dj.”

Tom Sebastian

 

Over Tom Sebastian
Tom Sebastian is al meer dan dertig jaar actief in de lifestyle branche in binnen- en buitenland. Hij werkte voor veel magazines en televisieprogramma’s. Tegenwoordig runt hij het bedrijf GROW Support. Hiermee helpt hij ondernemers om hun bedrijf te laten groeien en zelfverzekerder te werken.