Als we praten over duurzame en eerlijke producten, horen we heel vaak de opmerking: ‘Die zijn gemaakt door vakbekwame ambachtslieden’.  De meesten weten wat ‘artisanaal’ betekent. Ambachtelijke oftewel artisanale producten winnen aan populariteit en dit is een zeer hoopvolle boodschap, want met elke aankoop van een item dat is gemaakt door deze bekwame ambachtslieden, dragen we bij aan cultuur, kunst, erfgoed, ethisch gemaakte producten en aan kostbare kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven, in het algemeen creëren we een betere toekomst voor de volgende generaties. Wat betekent het om een ​​ambachtsman te zijn?

Technologie
De magie van de menselijke hand kan niet worden geëvenaard met de meest superieure, geavanceerde technologische apparaten. Om deze reden zijn ambachtslieden meesters in hun vak en creëren ze met opperste passie producten zoals kleding, sieraden, meubels, decoratieve kunst, voedsel en huishoudartikelen. Een artisanaal product wordt altijd op ambachtelijke wijze gemaakt met behoud van het erfgoed van het land en het gebied waar het gemaakt is.  Dus waarom is het zo belangrijk om op zoek te gaan naar artisanale producten?  Traditioneel vakmanschap is het belangrijkste onderdeel van ons cultureel erfgoed. Traditioneel ambachtelijk erfgoed is een integraal onderdeel van elk land. Het zorgt voor een continue overdracht van artisanale vaardigheden en kennis van generatie op generatie.  Het behouden en promoten van culturele, artistieke en verschillende technieken en vaardigheden om producten te maken, is erg belangrijk voor onze toekomst.

Traditioneel
Globalisering stelt het voortbestaan ​​van traditionele vormen van vakmanschap voor grote uitdagingen. Massaproductie levert goederen tegen lagere kosten.  Veel ambachtslieden hebben moeite om zich aan deze competitie aan te passen. Veranderingen in het milieu en het klimaat hebben een sterke impact op ambachtslieden, aangezien deze veranderingen de natuurlijke hulpbronnen die ze gebruiken verminderen. In dit tijdperk van globalisering en snelle economische veranderingen moet het erfgoed van bekwame ambachtslieden worden beschermd, anders kan het voor altijd verdwijnen.  Door de industrialisatie worden de producten die we elke dag gebruiken steeds meer gemeengoed en kopen kopers producten van mindere kwaliteit. De afname van ambachtelijke producten is een enorm obstakel voor onze samenlevingen en de toekomst voor onze erfgoedcultuur.

Verschuiving
Maar er is goed nieuws in het verschiet. We zien een sterke verschuiving en vraag van veel consumenten die op zoek zijn naar producten gemaakt door ambachtslieden, omdat elk product gemaakt door een ambachtsman een uniek verhaal heeft. Artisanale producten nemen je mee op een reis door het verleden, het heden en de toekomst.  Elk artisanaal product heeft een gezicht, een verhaal, het is traceerbaar, dus we weten waar het van gemaakt is en door wie.

Lokaal
We ondersteunen kleinschalige lokale bedrijven en dragen bij aan de groei van een lokale gemeenschap en economie. We stimuleren cultureel erfgoed en houden de kunstvormen eeuwenlang levend.  Ambachtelijke producten zijn milieuvriendelijk, gaan langer mee door hun superieure kwaliteit en hadden we al gezegd dat artisanale producten uniek, op maat gemaakt en trendy zijn?  Laten we deze bekwame vakmensen en vrouwen ondersteunen.  Hun vaardigheden zijn een integraal onderdeel van onze culturele identiteit.”

Elke maand verzorgt Fofi Nikolaides PR/Marketing van FairPlaza een column voor Home Deco Business Magazine. Hierin gaat ze in op duurzaamheid, de circulaire economie en fairtrade ondernemen. Bij FairPlaza vormen duurzaamheid, ethisch verantwoord interieurontwerp en productontwikkeling de kern van elk aspect van het bedrijf. FairPlaza is een B2B groothandel en supply center voor eerlijke en directe handel, duurzaam gemaakte en ambachtelijke producten in Nederland. FairPlaza staat 22-24 augustus op de Trenz Beurs in Gorinchem!