De omzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal van 2021 ruim 8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De non-foodsector zette bijna 12 procent meer om, terwijl de omzet van de foodsector beperkt toenam. De internetverkopen van de detailhandel stegen minder sterk dan in voorgaande kwartalen. Detailhandelaren verwachten dat de omzet in het derde kwartaal van 2021 per saldo zal afnemen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

De omzetstijging van de detailhandel ten opzichte van een jaar eerder was in het tweede kwartaal van 2021 de op één na grootste. Het volume, de omzet na correctie voor prijsveranderingen, steeg met bijna 8 procent. In het eerste kwartaal van 2021 nam de omzet nog – voor het eerst sinds 2013 – af.

Non-food stijgt meest
De omzetstijging in het tweede kwartaal van 2021 valt met name toe te schrijven aan de non-foodsector. Daar steeg de omzet met bijna 12 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl deze in eerdere kwartalen sinds de coronacrisis bijna elk kwartaal daalde. Vanaf 3 maart 2021 mochten non-foodwinkels onder strikte voorwaarden weer open en vanaf 28 april werd dit verder versoepeld. Een jaar eerder werden de winkelstraten door de coronamaatregelen nog vermeden, waardoor de toename ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 in de non-foodsector aanzienlijk is.
Met ruim 40 procent nam de omzet van kledingwinkels in het tweede kwartaal van 2021 het sterkst toe, maar lag nog wel onder het omzetniveau van het tweede kwartaal in de jaren 2016-2019. De toename volgt op een sterke omzetdaling in het tweede kwartaal van 2020. Winkels in consumentenelektronica piekten in het tweede kwartaal van 2020 juist, maar zagen de omzet in het tweede kwartaal van 2021 weer dalen. Dit gold ook voor winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, waarbinnen bouwmarkten na topjaar 2020 kampten met een omzetdaling in het tweede kwartaal van 2021.
De foodsector boekte vanaf het eerste kwartaal van 2020 hogere kwartaalomzetten ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2021 lag de omzet minder dan een procent hoger dan een jaar eerder. Ondanks deze beperkte groei was de omzet beduidend hoger dan in de tweede kwartalen van de jaren voorafgaand aan de coronacrisis. Dit komt door de recordgroei van bijna 8 procent in het tweede kwartaal van 2020. De groei van internetverkopen nam af.

Minder faillissementen
In het tweede kwartaal van 2021 werden er in de detailhandel 38 faillissementen uitgesproken. Dit is een afname van meer dan 60 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen er 96 faillissementen waren. Ongeveer een kwart van de faillissementen in het tweede kwartaal van 2021 betrof webwinkels en een even groot deel betrof winkels in overige artikelen, waarbij het met name ging om kleding- of schoenenwinkels.

Derde kwartaal lastiger
Begin juli verwachtte 6,3 procent meer detailhandelaren dat de omzet in het derde kwartaal van 2021 zal afnemen, dan dat deze zal toenemen. Een kwartaal eerder hadden de positief gestemde detailhandelaren hier nog de overhand. De verwachtingen van ondernemers over de personeelssterkte waren binnen de detailhandel per saldo juist optimistischer dan voorgaand kwartaal. Het saldo wordt bepaald door het percentage positief gestemde ondernemers te verminderen met het percentage negatief gestemde ondernemers.