Besix Group heeft vorige week de Belgische interieurspecialist Flamant overgenomen. Het interieurbedrijf was al een tijd op zoek  naar versterking en nieuwe mogelijkheden. Door de overname krijgen ze de kans om opnieuw te groeien en haar internationale ambities verder uit te bouwen. Kurt Moons, die eerder aan het hoofd stond van onder meer Brantano, Santana en de Eddy Merckx Group, wordt aangesteld als nieuwe CEO. De continuïteit en het groeipotentieel van het bedrijf staan op dit moment voorop, zo stelt de overnemer. Besix is een grote Belgische groep en wereldspeler actief in de bouwsector, vastgoedontwikkeling en concessies. Flamant is specialist in het ontwerpen en verkopen van meubelen, interieur, verlichting, woningtextiel, decoratie, verf, wandbekleding en een geheel van andere producten, in diverse stijlen. Het bedrijf telt in totaal zes eigen boetieks, waarvan één in het buitenland, in de Franse hoofdstad Parijs. Haar producten zijn ook beschikbaar in wereldwijd meer dan 200 winkels.

Johan Beerlandt, voorzitter van de Raad van Bestuur van Besix Group, is in die mate overtuigd van het potentieel van Flamant dat hij zijn voornemen heeft geuit om een eigen belang te nemen in de onderneming, na afronding van de overname.

Flamant lichtte zijn medewerkers 25 mei in over de overname van het handelsfonds, die door de Brusselse rechtbank van Koophandel werd bekrachtigd. Besix Group stelde daarbij meteen dat de 79 actieve werknemers van Flamant in dienst blijven. Ook Alex Flamant, de oprichter van het bedrijf, blijft actief als Creative Director. De bedoeling is alvast dat Flamant een frisse heropstart maakt en opnieuw kan doorgroeien op de internationale markt. Precies daarvoor is de expertise, ervaring en werkkracht van het huidige Flamant-team essentieel, zo benadrukt de overnemer.

De overname is het gevolg van een procedure van gerechtelijke reorganisatie, waarvoor de rechtbank van Koophandel deze week het licht op groen zette. Het bedrijf werd in 1978 opgericht en werd sinds 2007 zelfs officieel hofleverancier. De onderneming kende in haar beginperiode een snelle groei en draaide aan de top van haar bestaan, in 2008, een omzetcijfer van 44 miljoen euro. In de nasleep van de economische crisis was het bedrijf echter genoodzaakt herstructureringen door te voeren, wat zorgde voor een forse daling van het omzetcijfer.

Nu de overname een feit is, maken Besix Group en Flamant meteen werk van een ‘doorstart’. De nieuwe structuur zal geen enkele impact hebben op de winkels, noch op haar klanten. Zowel de verkoop als de service blijven gewoon doorlopen.