VVD-Kamerlid Ziengs diende donderdag 7 juni een initiatiefwet in om mengformules in de winkelstraat toe te staan. Dat betekent dat er misschien straks ook een glas wijn geschonken kan worden in de meubelzaak in plaats van alleen koffie en thee. Dat meldt de NOS. Verschillende partijen zijn enthousiast over het voorstel en een meerderheid lijkt te worden gehaald. Ziengs haalt in een toelichting aan dat winkelen een beleving moet zijn. Ondernemers moeten de kans hebben om in te spelen op de veranderde wensen van de consument.

Voorwaarde voor uitvoeren van nevenactiviteiten en dus voor het schenken van alcohol is dat de omzet uit deze activiteiten nooit groter wordt dan die uit de oorspronkelijke activiteiten. In de Drank- en Horecawet wordt een nieuwe categorie geïntroduceerd: het gemengd kleinhandelsbedrijf, ofwel winkels met waar met vergunning alcohol wordt verkocht. Per gemeente kunnen dan weer andere voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld dat er geen terras mag worden aangelegd.

“Door verschillende bedrijfsformules te combineren op één plek wordt winkelstraten nieuw leven ingeblazen, denkt Ziengs. Zodat de vitaliteit in steden en dorpen behouden blijft.”