Brabantia helpt mensen al decennialang bij het scheiden van afval en om voedselverspilling te voorkomen. Voor zichzelf legt het bedrijf de lat nu flink hoger: 100 procent circulair design in 2035. Gevraagd naar het hoe en waarom, zegt CEO Tijn van Elderen: “Duurzaamheid is niet iets wat we doen; het is wat we zijn. Het zit in onze natuur.”

Brabantia wil binnen 15 jaar naar 100% circulair design. Een forse uitdaging, want dat betekent 100% gezond materiaal, 100% schoon afvalwater, 100% hernieuwbare energie, 100% gerecycled productieafval, 100% gerecycled/biobased materialen en 100% recyclebare producten. Een must, is te lezen in het manifest van het bedrijf: “We kunnen niet meer kiezen tussen profit of planet. In deze fase hebben we allemaal de kans om het verschil te maken. Met alles wat we doen, elke beslissing die we nemen.” Of, zoals Brabantia CEO Tijn van Elderen het zegt: “Als familiebedrijf willen we een mooiere plek achterlaten voor de volgende generatie. We willen een deel zijn van de oplossing, niet van de vervuiling. ”

100% recyclebaar
Brabantia scoort nu al 98% op recyclebaarheid, 50% van het materiaal kan worden gebruikt om nieuwe hoogwaardige producten te maken. Meer dan 1000 producten hebben een Cradle-to-Cradle-certificaat op niveau Brons. Het bedrijf streeft er ook naar om bij de productie 100% gerecyclede of hernieuwbare materialen te gebruiken – een van de meest ambitieuze doelstellingen. Veel van de kunststof onderdelen in de afvalemmers van Brabantia zijn al gemaakt van gerecycled materiaal en aluminium. Ook biobased materialen, FSC-hout en goed katoen worden steeds vaker gebruikt, maar met een score van 33% is het einddoel nog behoorlijk ver weg. Brabantia blijft bovendien stappen zetten richting 100% hernieuwbare energie, nu komt al 70% van de stroom uit natuurlijke bronnen als zon en wind. Circa 99% van het afvalwater is schoon en al 93% van het productieafval wordt gerecycled.

Twee miljoen bomen
De Nederlandse interieurgigant werkt regelmatig samen met ngo’s, zoals in de langlopende Love Nature-campagne met WeForest. Onlangs hebben Brabantia en WeForest hun 2 miljoenste boom geplant in Afrika. De bomen houden de vruchtbare grond op zijn plaats, ze zorgen voor werkgelegenheid en gaan straks mensen voeden, want WeForest plant ook fruit- en houtbomen op boerderijen.