Nederland weet ongeveer hoe het met de coronacrisis verloopt, omdat we horen wat er in China gebeurt. Daar brak het virus ruim twee maanden eerder uit dan bij ons. Sinds dinsdag mogen de bewoners van Wuhan de straat weer op. Hier ontstond de pandemie en inwoners van deze miljoenenstad zaten daardoor vanaf 23 januari thuis. Joost van der Vlugt van De Tol Lisse en Mansion Atmosphere heeft nauwe contacten met China. Meerdere malen per jaar reist hij er heen. We vroegen Joost hoe de situatie daar nu is en wat we dus nog kunnen verwachten in Nederland.

Joost: “Werknemers mogen in China weer aan het werk mits ze geen verhoging hebben. Iedereen is nog wel voorzichtig, want niemand wil dat er een tweede uitbraak komt. De overheid heeft de inwoners die gezond zijn, een groene code op hun telefoon gegeven, zodat ze deze ook kunnen tonen.”

Export
“Wij fabriceren artikelen in China en daar loopt de productie weer op volle toeren, maar de horeca is nergens nog open. Soms ben ik wel bang dat de signalen over het openbare leven door de Chinese overheid wat positiever geschetst worden. Zodat het buitenland denkt, dat het in China allemaal wel meevalt. Maar de situatie is niet goed voor hun economie. Want werknemers kunnen wel aan de slag, maar veel landen waar ze naar exporteren hebben nog te maken met een lockdown. Ook kunnen buitenlandse inkopers China nog niet in, ze moeten dan eerst verplicht twee weken in quarantaine. Ik waag het dus nog even niet. Hoe het in de toekomst gaat lopen, weet ik niet. Ik maak me wel zorgen over de handel. Want ik verwacht dat de Chinese regering wel met heel strenge regels, voor buitenlanders die het land in willen, komt. Eerst heerste er angst toen Sars achttien jaar geleden uitbrak in de Chinese provincie Guangdong, die ongerustheid is nu met COVID-19 alleen maar toegenomen. We produceren ook in India, maar ook daar kunnen we niet heen. En al zou je producten uit Amerika halen, dan heb je nu ook een probleem. Toch zijn onze leveranciers heel erg bezig om ons op digitale wijze te voorzien van de benodigde info.”

Marginaal

“Ons jaar ging heel goed van start. We dachten dat we 2020 heel goed af zouden sluiten. Dat is nu onzeker, maar ik merk dat het wat aantrekt. De consument koopt nu toch wel weer, al is het heel marginaal. Ik hoop dat het doorzet, dan komt het wel goed. De wereld zal er het komende jaar wel anders uit gaan zien, maar met nieuwe regels en richtlijnen kunnen we een heel eind komen met z’n allen!”