De dynamiek in de retail heeft veel invloed op de brancheprognoses 2018 van INretail. De woonwinkels zien hun omzetten volgend jaar met gemiddeld 4% stijgen. De mode- en schoenenbranche 2% en de sportretail 1%. De grootste brancheorganisatie in non -food retail ziet dat de omzetgroei en het perspectief binnen branches erg verschillen. De online omzet groeit harder dan de offline omzet. Dominante spelers claimen een groeiend deel van de totale omzet. Kansen zitten in nieuwe multichannel retail vormen, zoals service-, lease- en recycleconcepten. Die beantwoorden aan veranderende consumentenbehoeften. Dat blijkt uit het onderzoek Retail richting 2030, retail rules.

De omzetprognose voor 2018 is een gemiddelde. Dat verhult de enorme dynamiek van omzetplussen en -minnen. Dat geldt vooral voor de sport retail. Een aantal marktpartijen domineert en hun omzet zal blijven stijgen. Dat raakt kleinere spelers zonder niche-expertise. Die situatie is ook herkenbaar in de moderetail en andere branches. De woonretail profiteert in 2018 nog van de florerende huizenmarkt. Tegelijk krijgt de branche te maken met het dempingseffect van de omzetgroei van de laatste jaren.

Nieuwe vraagvormen

Het speelveld verandert steeds sneller, nieuwe regels gaan gelden en andere spelers maken hun entree. Dit is een belangrijke conclusie van het actuele onderzoek Retail richting 2030, retail rules!  Twaalf verschuivingen in consumentenbehoeften leiden naar hele nieuwe vraagvormen waarvoor de retail antwoorden kan ontwikkelen. Retailers die daarin een voorsprong nemen kunnen ook de versnelling aan die INretail waarneemt.

Retaildefinitie

Groeipotentie zit vooral in nieuwe retail concepten waarbij de basis wordt verrijkt met service- en leaseabonnementen en dienstverleningsvormen. De marktgroei zal dan in de pas kunnen blijven lopen met de inflatieontwikkeling. Voorwaarde is dat retailers hun concepten door ontwikkelen om de werkelijke consumentenbehoefte in te kunnen vullen. Dat neemt een herdefiniëring van de retail met zich mee en dat daagt uit. Naast kopen komen dan ook ook recyclen, ruilen en leasen in beeld. De consument weet dat al, nu de retail nog.

Vooruit

In 2018 gaat INretail met haar programma Retail richting 2030, retail rules! ondernemers inspireren om een vlucht naar de toekomst te nemen. Dat gebeurt met onder meer inspiratie bijeenkomsten in de regio’s, door van innovatieve retailers ambassadeurs te maken en retailsafari’s te organiseren. Zo wordt de kennis die het onderzoek oplevert door INretail ingezet om de branche vooruit te helpen.