De meeste fabrieken zijn weer opgestart, er zijn bijna geen nieuwe besmettingen meer in Wuhan en noodziekenhuizen zijn afgebroken. Via de media horen we dat de situatie in China weer bijna normaal is. Maar klopt dat? We vroegen het Yvonne van Opdorp, productdesigner en interior stylist bij So U. Voor fabrieken in Azië ontwerpt ze interieurproducten en ze is vaak in China te vinden. Yvonne houdt ons steeds op de hoogte van wat er in China gebeurt.

Is het leven nu weer normaal in China? Corona vergeten?
“Nee, de schrik zit er goed in, sommigen zijn bang dat er een tweede infectiegolf aankomt. Daarom wordt de temperatuur van de mensen die het land in willen op de vliegvelden nog steeds gemeten. Zo is de overheid er zeker van dat niemand het virus weer terug het land in brengt. Restaurants zijn nog steeds niet goed bezet, de verantwoordelijken in de fabrieken kijken nauwlettend naar wat er in Europa gebeurt. Ze wachten in spanning af.
Maar het leven is weer redelijk terug op het oude niveau, wel wordt er geadviseerd niet met grote groepen bij elkaar te komen. Het eten van wilde dieren is momenteel verboden.
Zakelijk heerst er nog steeds veel onzekerheid. Maar dat komt ook door de situatie in de rest van de wereld. Veel landen sluiten hun grenzen, waardoor de export van de Chinezen nog steeds niet op volle gang kan komen.”

Hoe lang heeft de situatie in China geduurd? Met andere woorden: wat staat Nederland nog te wachten?
“Vanaf de lockdown hebben de bedrijven en het sociale leven in China ongeveer twee maanden stilgelegen. Ik hoop dat Nederland het vol kan houden zonder lockdown: dat zou geweldig zijn. Eind van de week weten we meer. Elke dag ziet er anders uit.”


Wat is het eerstvolgende evenement waar je heen gaat in China, verwacht je?
“Dat is moeilijk te zeggen. De Canton fair en de Jinhan fair die in april in Guangzhou in China zouden plaatsvinden zijn uitgesteld. Het is dus afwachten, wanneer deze beurzen wel gehouden worden. Voorlopig zijn al mijn vliegtickets geannuleerd.”

Wat zou je Nederland willen adviseren in deze tijd?
“Ik vind dat de Nederlandse overheid goed bezig is. Wel ben ik benieuwd of een lockdown ook echt vermeden kan worden. Daarvoor moeten we anderhalve meter afstand houden en elkaar helpen waar mogelijk. Zakelijk zijn de gevolgen van deze epidemie nog niet te overzien.”

*Foto in de fabriek voor de uitbraak van het coronavirus.