Ontslag vanwege de coronacrisis kwam tot september in de meeste sectoren relatief beperkt voor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de detailhandel gaf meer dan 10 procent van de ondernemers aan dat ze juist meer werknemers hadden aangenomen tijdens de coronacrisis. In veel bedrijfstakken nam de inzet van flexibel inzetbare medewerkers zoals ZZP’ers, uitzendkrachten en flexibele contracten wel af.

Voortbestaan bedrijven
Ongeveer 0 tot 10 procent van de bedrijven gaf aan, dat er werknemers om deze reden waren ontslagen. Bedrijfstakken die het moeilijk hebben en wel veel werknemers af moesten laten vloeien zijn de kunstsector (25 procent van de bedrijven) en de reisbranche (18 procent). In de meeste bedrijfstakken verwachtte meer dan de helft van de bedrijven in september minstens nog een jaar te bestaan. Alleen in de horeca was dit een minderheid van 43 procent van de ondernemers. Wel nam het vertrouwen in minstens nog een jaar voortbestaan tussen juni en september in de horeca het meest toe.

Onroerend goed vol vertrouwen
In de verhuur en handel in onroerend goed is het vertrouwen in het voortbestaan het hoogst, 78 procent van de bedrijven dacht het in september minstens nog een jaar te kunnen volhouden. Op de tweede plek volgt de informatie- en communicatiesector, waar 70 procent van de ondernemers dit vertrouwen begin september uitsprak.

Verschillen binnen bedrijfstakken
Het vertrouwen in het voortbestaan kan binnen bedrijfstakken sterk uiteenlopen. Zo verwachtte binnen de industrie 88 procent van farmaceutische bedrijven in september het minstens nog een jaar te kunnen volhouden en 78 procent van de bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie, terwijl amper 23 procent van de bedrijven in respectievelijk de basismetaal en de auto- en aanhangwagenindustrie dit vertrouwen op hetzelfde moment had. In laatstgenoemde branches gaf twee derde van de bedrijven aan niets te kunnen zeggen over hun voortbestaan.