Vorige week riep brancheorganisatie Greenports Nederland het kabinet op om tuincentra vanaf maart weer ruimer open te stellen. Maart is een belangrijke verkoopmaand voor tuinplanten. Volgens de belangenbehartiger voor telers en handelaren wordt die maand zo’n 70 miljoen euro omgezet aan bloemen en planten in Nederland. Planten die niet verkocht worden, worden vernietigd omdat ze niet zo lang houdbaar zijn. Deze info lezen we in de Insights van ABN AMRO.

De bank meldt dat telers en handelaren van snijbloemen en pot- en perkplanten vorig jaar veel last hebben gehad van de coronacrisis. “De uitvoer daalde tijdens de eerste lockdown flink en ook in Nederland namen de verkopen af, vooral door het uitblijven van huwelijken en evenementen. Dit drukte de opbrengsten van telers. Vorig jaar daalde de opbrengst van snijbloemtelers volgens Wageningen Universiteit naar schatting met 6 procent en van pot- en perkplanttelers met 7 procent. Voor de laatste groep ondernemers geldt dat de kosten harder daalden, waardoor het inkomen nog wel op peil bleef. Dit was niet het geval voor snijbloemtelers.”

Dramatische daling
Vorig jaar maakte de verkoop via het onlinekanaal en via de tuincentra nog wel een deel van de verloren afzet goed. Volgens de transactiedata van ABN AMRO verdubbelden de online bestedingen aan bloemen vorig jaar en namen de bestedingen bij tuincentra met circa een derde toe. Omdat consumenten meer thuis zijn, kunnen ze langer genieten van bloemen en planten. Deze hogere vraag van bloemen en planten heeft de dramatische daling van de uitvoer in maart, april en mei vorig jaar min of meer goedgemaakt.

Zomerklaar
ABN AMRO zag de pintransactiedata van de fysieke bestedingen aan bloemen en planten in december met circa 20 procent dalen. In januari verminderde dit met 60 procent. Volgens de Insights van dezelfde bank is december een relatief belangrijke maand voor tuincentra, waardoor redelijk veel omzet verloren is gegaan. Maart, april en mei zijn wederom essentiële maanden voor tuincentra. Consumenten doen in deze periode aankopen om hun tuin, balkon en huis klaar te maken voor de lente en de zomer. Voor veel planten zijn tuincentra het belangrijkste afzetkanaal.